6 tips voor een sterk innovatieteam

 

Innoveren doe je niet alleen. Om echt te innoveren heb je een team nodig en dan liefst een team dat uit verschillende ‘type’ mensen en persoonlijkheden bestaat. Met deze 6 tips zet ik jou op weg om een sterk innovatieteam samen te stellen én meteen ook werk te maken van een breed draagvlak.

  1. Innoveren start bij het topmanagement. Zorg er dus voor dat dit management aanhaakt van bij de start van het innovatieproces en regelmatig actief betrokken wordt. Denk ook aan eventuele andere managers binnen de organisatie die draagvlak weten te creëren of wiens verantwoordelijkheid direct samenhangt met de innovatieopdracht.

  2. Neem vakspecialisten op in het innovatieteam, wanneer de innovatieopdracht rechtstreeks samenhangt met hun verantwoordelijkheid. Hun kennis en expertise is uiteraard essentieel.

  3. Betrek personen uit alle departementen van je organisatie. Laat innovatie niet over aan één persoon of één departement. Niet enkel Onderzoek & Ontwikkeling noch alleen de marketingafdeling moet hiermee bezig zijn.

  4. Betrek personen uit alle niveaus van de organisatie. Van het topmanagement tot de uitvoerende ‘werkvloer’ en de poetshulp. Iedereen heeft een andere manier van kijken en denken. Die diversiteit is enorm waardevol tijdens het creatieve proces.

  5. Zorg ervoor dat jouw team bestaat uit personen met diverse denkstijlen. Zorg ervoor dat je zowel denkers, dromers als doeners betrekt tijdens het ZEZELen.

  6. Denk ook aan eventuele stakeholders die je actief kan betrekken in je vernieuwsproces.

  7. En als kers op de taart, als extra tips: nodig eens een wilde gans uit

    ‘Een wilde gans?’ hoor ik je denken. Een wilde gans is iemand die weinig of niets met jouw probleem, jouw uitdaging, jouw bedrijf te maken heeft, maar die objectief en met een frisse blik kan meedenken. Kortom, iemand die ervoor zorgt dat de groep nog meer out-of-the-box geraakt en nog wildere ideeën op tafel gooit, bijvoorbeeld tijdens een brainstorm.

    Wilde ganzen veroorzaken namelijk onrust bij de tamme ganzen op het erf als ze overvliegen. De wilde ganzen laten de tamme ganzen wegdromen, ze werken aantrekkelijk en de tamme willen mee.

Ik ben erg benieuwd hoe jij met deze tips aan de slag gaat, dus laat het mij zeker weten.

 
Vorige
Vorige

Het verhaal van de zezel

Volgende
Volgende

Inspiratiejutten doe je zo!