Inspiratiejutten doe je zo!

 

Inspiratie is essentieel om te kunnen innoveren, om te kunnen ZEZELen. Het is dé voedingsbodem om tot nieuwe ideeën te komen. Inspiratie zorgt voor nieuwe inzichten en voor extra zuurstof, zodat je op een frisse manier gaat nadenken over de uitdagingen die jouw business met zich meebrengt.

Het is dus van cruciaal belang om met de regelmaat van de klok tijd en ruimte in te bouwen binnen je onderneming om effectief te kunnen exploreren en nieuwe inspiratiebronnen aan te boren.

Hierbij 4 tips die jou op weg zetten om succesvol inspiratie te jutten:

  1. Parkeer jouw GSM
    We leven in een tijd waarin dat kleine schermpje veel voor ons betekent. Maar weet je ook hoe het voelt zonder dat toestelletje? Ben je het bijvoorbeeld weleens - toevallig uiteraard - vergeten? Eerst even spannend en dan heerlijk rustgevend? Inderdaad!

    Het is op zo een moment dat jouw geest, zonder die haast permanente afleiding, 100% ruimte krijgt om te gaan exploreren. Dus als je inspiratie wil spotten, laat die gsm dan even thuis of zet hem in vliegtuigmodus en gebruik hem enkel om foto’s te nemen van wat jij interessant vindt.

  2. Wees net zo nieuwsgierig als een kind
    ‘A mind is like a parachute, it works best when open,’ zei Frank Zappa ooit. En gelijk had hij! Want exploreren heeft heel veel te maken met een frisse, open blik. Kinderen zijn hier goed in. Ze hebben nog geen referentiekader waarbinnen ze zaken duidelijk labelen als interessant of net niet. Zonder waardeoordeel gaan ze op zoek naar nieuwe dingen, willen ze bijleren, ervaren en ontdekken. Probeer je die nieuwsgierigheid dus gerust opnieuw aan te meten. Wees verwonderd door wat er op je pad komt. Vraag vaker waarom, hoezo, hoe werkt dat? En stel je oordeel daarbij (iets langer) uit.

  3. Gun jezelf meer lummeltijd
    Tijd om te niksen, om te doen waar je zin in hebt en zolang je er zin in hebt. Het lijkt misschien verloren tijd, want totaal niet efficiënt of productief. Toch helpt lummelen jou om los te komen van waar je mee bezig was, brengt het jouw brein tot rust en is het daarmee cruciaal om nieuwe inzichten te verwerken. Vaak denken we dat het beter is om net nog even langer door te werken, maar in werkelijkheid neemt je productiviteit daardoor alleen maar af. Het is dat doordraven, dat jouw creatief denkproces uiteindelijk stillegt. Lummeltijd is dus broodnodig, want zorgt ervoor dat je zoveel meer kan zien, nieuwe inzichten kan laten rijpen, verwerken en met elkaar verbinden.

  4. Werk met een notitieboekje
    Exploreren is verzamelen. Verzamelen van informatie, frisse inspiratie, kleine ideetjes. Ik beschouw het graag als het verzamelen van allemaal kleine puzzelstukjes, die je kan bewaren op een veilige plek om ze later bij elkaar te brengen. Handig is het dus, wanneer je altijd en overal een notitieboekje bij de hand hebt waarin je leuke quotes, inspirerende voorbeelden, ontdekkingen en zotte ideeën kan noteren. Aanvankelijk zal het misschien weinig opleveren dat verzamelen, maar hoe meer je verzamelt, hoe beter alles bij elkaar zal komen en hoe meer verbanden je voor jouw uitdaging zal kunnen leggen. Daarbij werkt, als je het mij vraagt, een papieren versie nog steeds beter dan een digitaal formuliertje.

Heel veel plezier met jouw exploratietocht! 

 
Vorige
Vorige

6 tips voor een sterk innovatieteam

Volgende
Volgende

Ik ben fan van het business model canvas