De perfecte brainstorm locatie

 

Om het maximale uit een creatieve workshop te halen, kun je best op zoek gaan naar een inspirerende locatie. Maar wat zijn dé criteria voor een goede brainstormlocatie?
Hier enkele tips die jou opwegzetten én mijn favoriete workshoplocaties in België.

1. Brainstorm nooit op kantoor

Als je dezelfde ruimte gaat gebruiken die je gebruikt voor saaie vergaderingen, verwacht dan niet dat mensen geprikkeld worden door de omgeving. Bovendien is de kans groot dat mensen in de pauze hun e-mail gaan checken of erger nog dat andere collega’s de sessie verstoren voor een ‘dringende vraag’. Huur daarom altijd een externe brainstormlocatie.

2. Zoek de rust op

Het is bijna vanzelfsprekend dat je niet gestoord wilt worden door het lawaai van de djembégroep naast jouw vergaderruimte of door voorbijrijdende auto's. Een rustige, natuurlijke omgeving is veel beter. Controleer dus vooraf de ruimte op locatie en vraag aan de gastheer welke andere groepen op dezelfde dag een zaal huren. Een locatie waar jouw gezelschap de enige gast is, is natuurlijk heel prettig.

3. Groot, groter, grootst

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is zodat mensen comfortabel kunnen zitten en rondlopen. Het zorgt ervoor dat mensen meer open en buiten de gebaande paden treden als er ook voldoende fysieke ruimte is.

4. Comfort, gemak & service

  • Ga voor een kamer met veel daglicht. Eventueel met een eigen terras én ramen & deuren die open kunnen voor frisse zuurstof.

  • Zoek een ruimte met voldoende witte muren om post-its en flip-overvellen op te plakken.

  • Geef de voorkeur aan een ronde tafel waar iedereen aan kan zitten, boven een rechthoekige tafel, waardoor de indruk wordt gewekt dat de persoon aan het hoofd van de tafel "de baas" is. Misschien is er voldoende ruimte om alle stoelen in een U-vorm te plaatsen (zonder tafels!) of plaats tafels en stoelen in eilandjes.

  • Controleer vooraf of de stoelen comfortabel genoeg zijn om de hele dag op te zitten.

  • Vergeet niet te vragen naar een beamer, een projectiescherm en flip-overborden met een eindeloze hoeveelheid papier.

  • Organiseer je een 2-daagse brainstorm, geef dan de voorkeur aan een "alles onder één dak"-locatie voor overnachten, dineren en brainstormen.

  • Bespaar niet op de catering. Niets erger dan niet genoeg (of geen) koffie, dorstige monden en hongerige magen.

5. Sfeer

Zoek een ruimte die de zintuigen prikkelt en inspireert. Dat kan komen door de natuurlijke omgeving, het verzorgde designmeubilair, de geschiedenis van het pand of de uitstekende service. De kamer moet een aangename, comfortabele sfeer hebben. Dit kan ook versterkt worden door de aanwezigheid van inspiratiemateriaal (tijdschriften, LEGO-blokjes etc.). Belangrijk hierbij is om te onthouden dat een brainstormruimte niet hetzelfde is als een ontspanningsruimte.

6. Toppings

Je kunt een extra dimensie creëren door een locatie te kiezen die direct verband houdt met jouw uitdaging. Of door bijvoorbeeld te kiezen voor een speciaal menu met uitsluitend biologische voeding. En als je 2 dagen gaat brainstormen, check dan vooraf welke buitenactiviteit je in de buurt kunt doen om lichaam en geest te ontspannen.

Oké veel criteria waarmee je rekening moet houden. Maar, het is ongetwijfeld de moeite waard om de tijd te nemen om een goede brainstormlocatie te selecteren die aan deze criteria voldoet, beter dan dat je op de dag van jouw brainstorm voor onaangename verrassingen komt te staan.

Ah ja, mijn top 5 favoriete workshoplocaties (in België)

Kasteelhoeve Wange

Heerlijckyt Van Elsmeren

Baarbeekhoeve

La Grande Abbaye de La Ramée

Hof ter Musschen

 
Vorige
Vorige

Innovatie begint bij luisteren naar jouw klant

Volgende
Volgende

3x vallen, 4x opstaan