I don't sell an inspirationtour

 
I-dont-sell2.jpg

Silicon Valley is zonder enige twijfel het mekka van innovatie, technische doorbraken, start-up's en venture kapitalisten. Het is dé plek waar de toekomst in snel tempo en boordevol ambitie gemaakt wordt. Door dit uniek klimaat is het de laatste jaren alsmaar meer ook de bestemming geworden van menig business trips. Bedrijfsleiders en managers uit alle windhoeken kopen een ticketje richting een 'life changing trip'. Ongeacht de insteek, de kwaliteit of het prijskaartje, elk van deze tours gun ik ruim het daglicht. Want als innovatiefacilitator ben ik ervan overtuigd dat je vier vertrouwde bedrijfsmuren inruilen voor de weide wereld altijd, ja altijd, inspiratie oplevert.

De andere kant van het verhaal is een overbevraagd, haast uitgebuit business ecosysteem waar niet alleen de bekende jongens zoals Apple, IDEO of Google dagelijks overspoeld worden door groepen business toeristen. Ook de kleine garnaaltjes en de duizenden start-ups zien hun agenda overhoop gegooid worden door allerhande bedrijfsbezoekjes en rondleidingen. Geen wonder dus dat dit voor velen onder hen ook een business is geworden waar een flink duitje in de buidel mee verdiend wordt.

Helaas met geld alleen kom je er niet. Vele deuren blijven nu vaker dicht. De win-win is immers te vaak zoek. Maar... bij het organiseren van de Red Zezel Inspires tour gaan deuren wagenwijd open en willen grote jongens (ja soms moet ik mijzelf in de wang knijpen) heel graag onze groep leren kennen.

"Your framing is so new, so correct, so future driven,..." hoor ik dan aan de andere kant van de lijn. Bij de zoveelste conference call om een programma, waar je je vingers kan bij aflikken, in elkaar te boksen. Telkens maak ik dan een vreugdesprongetje. Beseffende dat de andere kant van de oceaan mijn grote plan begrijpt, apprecieert en bejubeld.

 

Wat die 'framing' dan is?

3 pijlers die de Red Zezel Inspires tour fundamenteel bepalen én anders maken:

1. We value content

Een inspiratietour organiseren is voor mij pas geslaagd als de inhoud 100% van de bovenste plank is. Daarom spendeer ik uren, dagen én weken aan het samenstellen van een gevarieerd programma dat om van te smullen is, dat deelnemers van hun sokken blaast en een impact heeft. En ja, dat heeft ook een prijskaartje: ruim 25% van het totaal budget gaat naar de sprekers, de content, de workshops. Vaak is dit net het kostenpostje waar het minste geld voor gebudgetteerd wordt of waarop bespaard wordt.

 

2. We put the customer first

Doel van de reis is om op korte termijn trends te spotten en inspiratie op te doen over de grenzen van de eigen sector heen. Daarom is de tour niet opgezet rond één sector. Wél rond een concrete klantuitdaging: 'Hoe word ik gezond en fit 150 jaar oud?'. Kortom we vertrekken vanuit de leefwereld van de eindklant en ontdekken waar hij tegenaan loopt, wat zijn noden zijn en hoe jij daar als bedrijf kan op inspelen. Zo kiezen we bewust voor de cross-sectorale aanpak, om een kruisbestuiving tussen verschillende branches te stimuleren en op die manier potentiële groeimogelijkheden voor de eigen business te vergroten.

 

3. We don't sell an inspirationtour

Margritte wist het al met zijn ' ceci n'est pas une pipe', this is not an inspirationtour. Ik verkoop geen inspiratietour en ik ben niet tevreden als mensen terug naar huis keren met enkel een wow-gevoel. Ik ben pas tevreden als deelnemers na afloop van de reis ook effectief aan de slag gaan met de opgedane inspiratie en kennis. Na afloop van de expeditie ga ik daarom bij elke deelnemer persoonlijk langs voor een innovatieworkshop. Zo maak jij bewust tijd om de opgedane kennis te delen met jouw team. Én ik help jou bij de eerste stappen van het ontwikkelen van nieuwe business modellen, producten en diensten die aansluiten bij de verwachtingen, behoeften en noden van jouw klant. Kortom een inspiratietour die slechts een klein opstap is naar zo veel meer én effectief door deelnemers van de eerste editie bestempeld wordt als een 'life changing trip'.

 

Zin om in oktober mee op inspiratietour te gaan? www.theredcaravan.com/siliconvalley2017

 
InspirationSara Pieters