IK ben FAN van het business model canvas

BMC_blog.jpg

Regelmatig ga ik op zoek naar nieuwe tools om te gebruiken tijdens mijn creativiteits- en innovatie workshops. Omdat je als facilitator natuurlijk altijd up-to-date wil zijn én moet blijven innoveren. Maar sommige tools zijn gewoon zo krachtig dat ze wellicht niet snel van mijn favorietenlijstje zullen verdwijnen. Het Business Model Canvas van Alexander Osterwalder is er daar één van. Het canvas stelt jou in staat om aan de hand van negen bouwstenen jouw organisatie te beschrijven: waarde propositie, klanten, relaties, distributie, mensen & middelen, activiteiten, partners en verdienmodel. Op deze manier kun je in één keer in kaart brengen welke bedrijfsonderdelen van essentieel belang zijn en waar eventuele bijsturing nodig is. Hoe het model precies werkt ontdek je in deze video. Ik ben een echt fan van het business model canvas omdat hij:

• helpt om nieuwe inzichten te verwerven, • helpt om de juiste vragen te stellen, • helpt bij het genereren van ideeën, • helpt om samen een gemeenschappelijke taal te creëren rond strategie en innovatie, • samenwerking stimuleert, • snel en praktisch is, • visueel is,

én... omdat hij breed inzetbaar is. Het business model canvas kan je bijna op elk moment in een innovatieproces inzetten:

• om inzicht te krijgen in je huidige onderneming • om bedreigingen en opportuniteiten helder in kaart te brengen • om jouw onderscheidend vermogen aan te scherpen • om helder uit te leggen hou jij het probleem van jouw klant oplost • om vernieuwing en verandering te initiëren • om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen • om de haalbaarheid van jouw nieuw concept te testen • om de haalbaarheid van jouw start-up te testen • om visueel jouw verhaal te verkopen • en zelfs ook om jouw persoonlijk business model te (her)tekenen

Een super tool die bovendien (telkens als ik hem inzet) voor heel wat animo, energie en nieuwe inzichten zorgt. Niet voor niets dus dat er van het boek achter deze succesvolle tool, Business Model Generation, meer dan één miljoen exemplaren over de toonbank gingen en dit in meer dan dertig verschillende talen. Zin om verder kennis te maken met het model? Of wil je het graag eens uittesten binnen jouw organisatie? Dan help ik jou met veel plezier verder.