Ik ben stik jaloers. Waarom? Daarom!

waarom2_def-e1441371444237.jpg

Ik ben jaloers. Ik ben stik jaloers. En wel op mijn dochter van vier. Mijn dochter zit immers volop in de 'waarom'-fase. Waarom dit? Waarom dat? En waarom?... Honderd keer per dag dezelfde vraag. Ik moet eerlijk toegeven dat ik soms ook uitkijk naar de dag waarop deze fase plaats mag ruimen voor de volgende 'fase'. En ja, op vraag 100 van de dag durf ik ook al eens te antwoorden met 'daarom' of 'omdat de bananen krom zijn'. Maar... er is een grote maar. Mijn dochter bezit namelijk zo (net zoals alle andere kinderen die in de waarom-fase zitten) een fantastische eigenschap, die wij -als volwassene- meer zouden moeten inzetten willen we echt tot nieuwe inzichten en vernieuwing komen. Want hoe vaak stel jij deze vraag nu nog echt aan jouw klanten, medewerkers of stakeholders? En durf jij ook naïef, verwonderd en geïntrigeerd door te vragen tot op het bot, net zoals een kind dat zou doen?

De waarom-vraag stellen aan jouw klanten, medewerkers of stakeholders en dit minimaal 5 keer na elkaar is immers de beste tool om tot echte, authentieke inzichten te komen. Misschien zullen je klanten verbeterpunten aanhalen die niet wereldschokkend zijn. Misschien zullen je medewerkers vrij voor de hand liggende behoeften uiten. Maar door vrijuit, ongegeneerd door te vragen kom je tot de fricties, de inzichten en de wensen waar het voor die ene persoon echt om draait. En uit onderzoek blijkt dat deze de meest effectieve inspiratiebronnen om nieuwe ideeën te bedenken vormen.

Wil je dus tot diepe inzichten komen om van daaruit te veranderen, vernieuwen en innoveren moet je heus geen uitgebreide vragenlijst gaan opstellen? Tijdens klantenpanels gebruik ik standaard deze compleet naïeve, belachelijk korte en op het eerste zicht onprofessionele vragenlijst:

Waarom vind jij dit geweldig (of misschien net niet)? Vertel mij hier meer over? Kan je dit nader toelichten? Hoe zit dat? En waarom is dat zo? Waarom? Waarom? Waarom? Waarom? Waarom?

En believe me or not, maar hij werkt!

InspirationSara Pieters