Creativiteit voor bij jouw ijsje

ice-cream-e1375947662628.jpg

De zomer is ongeveer halfweg. Voor velen dé periode om vakantie te vieren, om 'to do'-lijstjes korter te maken of om een oude cursus nog eens van onder het stof te halen. Misschien ook het ideale moment om nog eens jouw creativiteitsvaardigheden te oefenen en aan te scherpen. Want dat kan een ieder van ons nooit té veel oefenen. Waarschijnlijk herinner je je nog de 5 basisvaardigheden: 1. Creatief waarnemen: Als je waarneemt, zie je wat er is. Een glas is een glas, een krant een krant, gelukkig maar. Maar als je creatief, zeg maar 'anders', met een andere bril op gaat waarnemen, ga je ook andere dingen leren zien én gaan er nieuwe zaken ontstaan.

2. Uitstel van oordeel: Hoe vaak zeg jij 'ja maar...' tegen een nieuw idee? Wellicht de belangrijkste creativiteitsvaardigheid bestaat erin jouw oordeel uit te stellen en die 'ja maar' om te toveren in een 'ja en....'

3. Flexibel associëren: De ene gedachte brengt de andere gedachte met zich mee. Bijvoorbeeld: groen > kikker > prins > kasteel > sprookje > Efteling > ... Hoe meer je associeert, hoe sneller je erin zal worden en hoe flexibeler je verbindingen zal leggen.

4. Denken in alternatieven: Hoeveel ideeën bedenk jij voor een probleem of uitdaging, probeer dit aantal te verdubbelen. Denk in termen van kwantiteit: 10, 20 of 30 ideeën.

5. Gebruiken van je verbeeldingskracht: 'Sluit je ogen en beeld je eens in...' of zoals Albert Einstein het zei: "Logic will take you from A to B imagination will take you everywhere."  

Hierbij enkele leuke zomerse creativiteitsoefeningen: Creatief waarnemen doe je ook door gebruik te maken van al je zintuigen. Eet deze week daarom eens een ijsje en probeer zo bewust mogelijk alle prikkels op te nemen: gehoor, tastzin, reukzin, smaak. Wat ervaar je?

Maak goed-fout foto's. Hoe vaak moet je in allerlei bochten wringen om die perfecte vakantiefoto te maken en storende elementen te vermijden. Probeer dit eens om te draaien en maak eens foto's van die toeristische trekpleister met net wél die overvolle prullenbak, die kraanwagen of die groep toeristen op. En probeer vervolgens de schoonheid te zien in jouw goed-fout foto's.

Neem een wit blad en maak een associatieketting die begint bij het woord 'vliegtuig' en eindigt bij 'tapas'. Zorg dat je exact 10 tussenstappen hebt.

Welke kleur associeer jij bij augustus? Bedenk minimum 10 verschillende antwoorden en motivaties.

Geen tijd voor vakantie dit jaar of al lang terug van weg geweest? Sluit dan even je ogen en probeer je zo goed als mogelijk jouw laatste vakantie te herinneren. Probeer het geheel zo goed mogelijk vorm te geven in je gedachten. Beperk je niet enkel tot wat je daar zag, maar ook hoe het daar rook, welke muziek of geluiden je daar hoorde, welke gevoelens je daar had, etc.

Heb je de smaak te pakken? Deel dan zeker jouw ervaringen met ons en met jouw vrienden, familie en collega's.

InspirationSara Pieters