Falen mag niet voor kroonprins Filip, toch?

pluim2-e1373015962128.jpg

Ik stond met stomheid geslagen toen ik deze ochtend De Standaard las: "Amper 49 procent van de Vlamingen heeft vertrouwen in Filip als koning, en bijna één op vier zegt ronduit dat ze hem niet zien zitten." Neen ik ben geen royalist en ik zal op 21 juli niet de hele dag achter mijn televisie scherm gekluisterd zitten om de troonswissel te volgen. Ik ben een innovator en daarom sta ik hier met stomheid geslagen. Falen mag, of niet? Eén van de belangrijkste voorwaarden voor innovatie is ’durf te falen en doe dat ook veelvuldig’. Wie ooit als eens op een innovatieconferentie is geweest, een creativiteitsboek in zijn handen heeft gehad of iets heeft horen zeggen over verandering, vernieuwing, innovatie weet dat falen mag. Als je immers accepteert dat falen mag, ga je meer risico's nemen. Bovendien kan je heel wat leren uit je mislukkingen en deze leiden tot vernieuwing, want als het op de ene manier niet gaat, dan probeer je het gewoon op de andere.

[blockquote]Mistakes are the stepping stones to learning. Failure is the key to success. Fail fast, fail forward. [/blockquote]

We hebben er de mond vol van. De 'failure'-quotes vliegen in het rond. Maar als het puntje bij paaltje komt, dan staan we wel met zijn allen als eerst in de rij om te schieten op diegene die faalt, oude koeien uit de gracht te trekken en enkel te kijken naar waar iemand de mist in ging. Zonder ons zelf even te verplaatsen in de schoenen van die andere.

Falen doet pijn Ja, falen doet pijn. Of heb jij leren fietsen zonder te vallen? Maar net omdat het pijn doet leren we er zo veel uit. En dat is 'in the end' toch wat kroonprins Filip de afgelopen jaren heeft gedaan. Of niet dan? Meer nog hij heeft nooit zich zelf beter en grootser gepresenteerd dan hij zelf is. Hij is trouw gebleven aan wie hij is. Zijn eigenheid bewaard. Geen grootschalige imagocampagne. Gewoon hoe hij is, met al zijn sterktes en gebreken. En dat verdient in mijn ogen een pluim.

Aan wie geef jij vandaag zo'n 'falen mag' pluim?