Geloof in jezelf, maar wees nederig

humility2-e1372714090818.jpg

Lag de Psychologies van juni in jouw leesmand? Ja, dan heb je het portret dat Barbara Van den Abeele van mij maakte misschien al gelezen. In het kader van hun dossier 'verandering' werd ik geïnterviewd, want mijn carrièreswitch in 2011 als hoogzwangere mama in spé - van Manager International Relations bij Flanders DC naar zelfstandige creativiteits- en innovatiekatalysator - was toch voor velen een grote verrassing. Mijn 'succesformule' als startende ondernemer? Geloof in mezelf en nederigheid. You have no idea what you're capable of until you try. Al te vaak zijn we te bescheiden, hebben we te weinig geloof in ons eigen kunnen. Ik heb gemerkt dat als je écht gelooft in jezelf, in waar je mee bezig bent, in jouw passie, dan komt het wel goed. En natuurlijk loopt niet alles van de eerste keer van een leien dakje. Maar dat is niet erg. Uit die mislukkingen leer je heel veel. Je mag het alleen niet opgeven, je moet blijven geloven in jezelf en je eigen kunnen. Neem maar eens een voorbeeld aan Steve Darcis, die tegen ieders verwachting in vorige week op Wimbledon 's werelds beste tennisspeler naar huis speelde.

Be humble Nederigheid. Ok, ik weet waar ik goed in ben, maar ik weet ook waar ik niet goed in ben en durf dit te tonen. Mijn ervaring leert me dat je veel sterker overkomt als je je zwakte durft te tonen aan de ander. Waarschijnlijk omdat ik zo'n bloedhekel heb aan 'ego-trippers' en egoïsten, heb ik zelf veel minder moeite om mijn zwakheden te tonen of eerlijk te zeggen als ik het antwoord niet weet. Mensen appreciëren dit enorm en zijn daardoor heel erg bereid kennis te delen, te helpen en te ondersteunen. En dat is natuurlijk een enorme rijkdom die je gratis, voor niks, krijgt.

Als ik mijn 'succesformule' even vanop een afstandje bekijk, dan besef ik pas dat deze twee 'levenslessen' niet alleen gelden voor mezelf of voor startende ondernemers, maar voor elke manager, elke persoon. Meer nog, voor elk innovatieproject binnen een organisatie is het absoluut noodzakelijk dat deze organisatie weet waar zijn sterktes zijn, maar tegelijk beseft dat noch alle slimste en knapste koppen in zijn/haar organisatie rondlopen, noch de beste ideeën enkel bedacht kunnen worden binnen de muren van de eigen R&D afdeling. Of nog...

[blockquote]To be humble means letting go of our pride, accepting that we don’t know everything – nor will we ever, and it means embracing the lessons we are meant to learn through all the trials and triumphs that we are blessed with during our journey. [/blockquote]