De perfecte innovatie cultuur-cocktail

Beach-Cocktail2-e1370270136678.jpg

Nu regen en koude blijven aanhouden in ons landje, hoor je iedereen smeken om zon, warmte, lente, zomer. En als we de weersvoorspellingen mogen geloven, zit dat er nog even niet in.Toegegeven van mij mag de zon dringend mijn vitamine D-peil omhoogkrikken. Ja, ik hunker ook naar terrasjesweer. Daarom dacht ik: laten we eens een cocktail drinken. Wie weet komt de zomer dan wel van zelf piepen. Dus doe mij maar een innovatiecultuur-cocktail.

'Innovatiecultuur-cocktail?' hoor ik u denken. Bewust kies ik voor het woordje cocktail, omdat ik ervan overtuigd ben dat een aantal ingrediënten écht noodzakelijk zijn om een positieve innovatiecultuur te creëren binnen een organisatie. Ingrediënten die pas zorgen voor de perfecte mix, als ze allemaal aanwezig zijn in hetzelfde drankje. En voor mij zijn dat 5 ingrediënten.

1. Creëer een visie De start van innovatie wordt vaak door bedrijven ervaren als vaag, onduidelijk en zonder focus. Maar net zoals een goede stuurman moet weten in welke richting hij moet gaan varen, moet je als bedrijf ook weten welke visie en strategie je wil nastreven. Al te vaak ontbreekt een duidelijke formulering hiervan. Gevolg: een innovatieproces wordt gestart zonder focus: men denkt veel te breed, veel te ruim. Een heldere innovatiefocus stoelt op een heldere visie en strategie, én is het perfecte kompas doorheen een innovatieproces. Communiceer intern ook duidelijk over de richting waar je als organisatie naar toe wil. Want je wil niet dat jouw visie een dode letter blijft. Je wil een visie die gedragen wordt en die leeft binnen de organisatie.

2. Ontdek de wereld Al te vaak zie ik bedrijven die verkrampt zijn. Verkrampt omdat ze enkel nog bezig zijn met wat leeft binnen de muren van de organisatie. Vergeten dat de wereld een pure bron van inspiratie is en een enorme rijkdom in zich houdt. Leer dus weer te kijken naar de wereld zoals een kind dat doet: nieuwsgierig, verwonderd en zonder oordeel. • Als organisatie kan je heel wat leren door te kijken naar trends en door de impact van technologische evoluties te analyseren. • Zoek actief het contact met jouw klanten. Ontwikkel de nodige soft skills om een open dialoog aan te gaan en leer observeren. • Leer van best practices en de andere aanpak van andere bedrijven. We leven immers in een kenniseconomie, waarin kennis heel verspreid is. Dit betekent dat niet alle knappe/slimme koppen in jouw organisatie kunnen rondlopen. Wees open om hen op te zoeken en van hen te leren.

3. Wees open en zeg 'ja en' Ik denk dat hier weinig uitleg bij hoeft. En toch... Hoe vaak zeggen we niet 'ja, maar'. Goede ideeën worden nog al te vaak afgeschoten in een té vroeg stadium. Werk daarom aan een open en transparante cultuur. Of zoals Frank Zappa het ooit zo mooi verwoordde: "A mind is like a parachute, it doesn't work if it's not open.".

4. Durf risico's nemen In onze maatschappij worden we niet aangemoedigd om risico's te nemen. Erger nog, het wordt ons afgeleerd. Kiezen voor zekerheid en behoud van ons postje. Angst om afgekeurd en afgewezen te worden als we iets proberen en dat zou kunnen mislukken. Laten we, wat dit betreft, met zijn allen terugkeren naar onze kindertijd. Waarin we nog onbevreesd in de bomen durfden kruipen, sloten oversprongen en ons geen zorgen maakten of we die afstand wel konden overbruggen of niet. Gewoon rennen, vallen en weer opstaan. Het is net die ingesteldheid dat we weer moeten (her)aanleren in businesscontext: durven proberen, de handen uit de mouwen steken, af en toe iets meer risico nemen, en aanvaarden dat dit gepaard kan gaan met falen. We moeten beseffen dat falen en tekortschieten net de kans bieden om veel bij te leren: "Fail fast, fail forward."

5. Doe iets met je ideeën Tijdens mijn laatste '2-daagse nieuwe producten bedenken'-brainstorm braken de deelnemers een record. Ze schreven liefst 1123 ideeën op post-it's. 'Fantastisch', hoor ik denken. Klopt, maar veel ideeën hebben is niet voldoende. De beste ideeën selecteren, ze uitwerken in concepten, vervolgens in businessplannen gieten en last but not least ze effectief realiseren is een andere zaak. Helaas onderschat men nog te vaak dat dit een gestructureerde aanpak en voldoende tijd vereist.

Vijf ingrediënten die volgens mij écht nodig zijn voor een goede innovatiecultuur-cocktail. Dus beste businesscocktailshakers: begin al maar de juiste ingrediënten bij elkaar te zoeken, af te meten en te shaken, want voor je het weet zitten de terrasjes vol.

We long for the summer, we long for the good cocktails.